(Model Paper) HDFC Bank Model Question Paper for Bank Clerical Exam

HDFC Bank Model Question Paper for Bank Clerical Exam

Test I : Reasoning ability and Numerical Aptitude

1. Suresh is taller than Prabhu but shorter than Ram, Prabhu is as tall as Neeraj but taller than Nilesh. Which of the following statements is definitely true for Neeraj?
(a) Neeraj is shorter than Nilesh
(b) Neeraj is the tallest
(c) Neeraj is the shortest
(d) Neeraj is taller than Nilesh
(e) None of these
Ans: ( d ) Neeraj is taller than Nilesh

2. How many such pairs of letters are there in the word STAINLESS each of which has as many letters between them in the word as they have in the English alphabet, in the same sequence?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Five
(e) None of these
Ans: ( e ) None of these

3. What will come in place of the question mark (?) in the following sequence? ARRANGEMENTS, RRANGEMENT, RANGEMEN, ?, NGEM
(a) RANGEME
(b) ANGEME
(c) ANGEMENT
(d) NGEMEN
(e) None of these
Ans: ( b ) ANGEME

4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) Baking
(b) Steaming
(c) Cooking
(d) Frying
(e) Boiling
Ans: ( c ) Cooking

5. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group which is the one that does not belong to that group?
(a) Radish
(b) Orange
(c) Pear
(d) Mango
(e) Apple
Ans: ( a ) Radish

6. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) Earth
(b) Moon
(c) Saturn
(d) Pluto
(e) Venus
Ans: ( b ) Moon

7. If water is called food, food is called drink, drink is called blue, blue is called red, red is called white and white is called brown, then what is the colour of ?blood? ?
(a) Blue
(b) Red
(c) Brown
(d) White
(e) Drink
Ans: ( d ) White

8. In a certain code language, the word ENQUIRY is written as YRIUQNE. How will the word REQUIRE be written in the code language ?
(a) QERUERI
(b) REQUERI
(c) ERIUQER
(d) IREUQER
(e) None of these
Ans: ( c ) ERIUQER