(Test Paper) Sample Test Questions for GRE: Answers with Complete Explanation

Sample Test Questions for GRE: Answers with Complete Explanation

Sentence Completion

1. People seem to recall the brand of an advertised product, considering most favorably the most frequently advertised product; therefore, an advertisement that is----in newspaper advertisement would be expected to be very----, but, actually, it is not.
(A) dominant.. impressive
(B) frequent.. bad
(C) unusual.. effective
(D) new.. rare
(E) widespread.. ineffective
 
Explanation: The first part of the sentence is a statement: the more frequent an advertisement is, the more favorable it is considered. The word “therefore" suggests that the missing words must, together, make a statement in keeping with this assumption. A is the correct answer. An advertisement that is “dominant" is very frequent. Because, according to the statement, the most frequent advertisement is likely to be most favorably considered, one would expect a “dominant" advertisement to be very “impressive?

2. Just as human beings who depend on each other, there are no ------- foliages.
(A) neglectable
(B) existing
(C) conventional
(D) dependable
(E) solitary

Explanation: The phrase “just as" means a similar way. Since human beings depend on each other, the foliages should also depend on each other, or are not solitary. Therefore, the best answer is E.

3. The blueprints for the new automobile were ----at first glance. but the designer had been basically too conservative to ---- previous standards of beauty.
(A) striking.. flout
(B) impractical.. ignore
(C) impeccable.. dispel
(D) influential ..assess
(E) confusing.. incorporate

Explanation: The best answer is A.

4. Because its average annual rainfall is only about four inches, one of the major tasks faced by the country has been to find ----sources of water.
(A) discontinuous
(B) natural
(C) supplementary
(D) pervasive
(E) initial

Explanation: The best answer is C.

5. Because the order in which the parts of speech appear in the sentences of a given language is decided merely by custom, it is---- to maintain that every departure from that order constitutes a ----of a natural law.
(A) traditional.. transformation
(B) conventional.. transgression
(C) necessary.. prototype
(D) unjustifiable.. violation
(E) unreasonable.. formulation

Explanation: The best answer is D.

Reading Comprehension

The function of capital markets is to facilitate an exchange of funds among all participants, and yet in practice we find that certain participants are not on a par with others. Members of society have varying degrees of market strength in terms of information they bring to a transaction, as well as of purchasing power and creditworthiness, as defined by lenders.

For example, within minority communities, capital markets do not properly fulfill their functions; they do not provide access to the aggregate flow of funds in the United States. The financial system does not generate the credit or investment vehicles needed for underwriting economic development in minority areas. The problem underlying this dysfunction is found in a rationing mechanism affecting both the available alternatives for investment and the amount of financial resources. This creates a distributive mechanism penalizing members of minority groups because of their socioeconomic differences from others. The existing system expresses definite socially based investment preferences that result from the previous allocation of income and that influence the allocation of resources for the present and future. The system tends to increase the inequality of income distribution. And, in the United States economy, a greater inequality of income distribution leads to a greater concentration of capital in certain types of investment.
Most traditional financial-market analysis studies ignore financial markets' deficiencies in allocation because of analysts' inherent preferences for the simple model of perfect competition. Conventional financial analysis pays limited attention to issues of market structure and dynamics, relative costs of information, and problems of income distribution. Market participants are viewed as acting as entirely independent and homogeneous individuals with perfect foresight about capital-market behavior. Also, it is assumed that each individual in the community at large has the same access to the market and the same opportunity to transact and to express the preference appropriate to his or her individual interest. Moreover, it is assumed that transaction costs for various types of financial instruments (stocks, bonds, etc.) are equally known and equally divided among all community members.

6. The main point made by the passage is that
(A) financial markets provide for an optimum allocation of resources among all competing participants by balancing supply and demand
(B) the allocation of financial resources takes place among separate individual participants, each of whom has access to the market
(C) the existence of certain factors adversely affecting members of minority groups shows that financial markets do not function as conventional theory says they function
(D) investments in minority communities can be made by the use of various alternative financial instruments, such as stocks and bonds
(E) since transaction costs for stocks, bonds, and other other financial instruments are not equally apportioned among all minority-group members, the financial market is subject to criticism

Explanation: This question asks you to identify the main point that is conveyed by the passage. C is the best answer. The overarching message of the passage is that certain factors affecting minority communities are essentially ignored in conventional financial-market analyses. Choice A is not correct because the passage does not discuss issues of supply and demand. Both B and D present a general claim about issues mentioned in the passage, but neither statement expresses the main point of the passage. Choice E can be eliminated because while the passage does criticize certain aspects of the financial market, it is chiefly concerned with differences between minority and non-minority communities, not with any differences among minority-group members.

7. The passage states that traditional studies of the financial market overlook imbalances in the allocation of financial resources because
(A) an optimum allocation of resources is the final result of competition among participants
(B) those performing the studies choose an oversimplified description of the influences on competition
(C) such imbalances do not appear in the statistics usually compiled to measure the market’s behavior
(D) the analysts who study the market are unwilling to accept criticism of their methods as biased
(E) socioeconomic difference form the basis of a rationing mechanism that puts minority groups at a disadvantage

Explanation: This question asks you to identify an explicit claim made in the passage about traditional financial-market studies. The best answer is B because the passage states that most studies are affected by analysts' preference for simplicity in their models. Choice A is incorrect because the passage does not suggest that competition eventually results in an optimum allocation of resources. While the statements in C and D could be true, they do not express claims presented in the passage. Choice E can be eliminated: although the passage does make a similar point about rationing mechanisms, it does not do so in explanation of alleged flaws in financial-market analyses.

8. The author’s main point is argued by
(A) giving examples that support a conventional generalization
(B) showing that the view opposite to the author’s is self-contradictory
(C) criticizing the presuppositions of a proposed plan
(D) showing that omissions in a theoretical description make it inapplicable in certain cases
(E) demonstrating that an alternative hypothesis more closely fits the data

Explanation: This question asks you to identify the answer that best captures the author’s approach to the main argument presented in the passage. Choice D is the best answer. In constructing an argument about flaws in conventional market-analysis models, the author focuses on various factors that are typically ignored-that is, omitted-in those models. Choice A can be eliminated because the author is arguing against a conventional viewpoint, not in favor of one. Choice B is incorrect because the author characterizes the opposing point of view as flawed in certain respects, but does not claim that the view is self-contradictory. Choices C and E are incorrect because there is no proposed plan discussed in the passage, nor is an alternative hypothesis offered.

9. A difference in which of the following would be an example of inequality in transaction costs as alluded to in lines 40-43?
(A) Maximum amounts of loans extended by a bank to businesses in different areas
(B) Fees charged to large and small investors for purchasing stocks
(C) Prices of similar goods offered in large and small stores in an area
(D) Stipends paid to different attorneys for preparing legal suits for damages
(E) Exchange rates in dollars for currencies of different countries

Explanation: To answer this question correctly you must choose the answer that most clearly offers an example of the phenomenon alluded to in lines 40-43. Note that the question asks you to consider what it would mean if there were differences in what is described in the answer choices. The best answer is B. A fee to purchase stock is a transaction cost, and stock is mentioned in the passage as an example of type of financial instrument. Differences in fees charged to buy stock would thus be an example of inequality in transaction costs for financial instruments. Choices A, C, And E are not correct because amounts of loans, prices of goods, and exchange rates would not be considered transaction costs for financial instruments. Choice D is incorrect while a stipend paid for a service might be considered a type of transaction cost, this choice does not describe a transaction cost involving the purchase or sale of financial instruments.

10. Which of the following can be inferred about minority communities on the basis of the passage?
(A) They provide a significant portion of the funds that become available for investment in the financial market.
(B) They are penalized by the tax system, which increases the inequality of the distribution of income between investors and wage earners.
(C) They do no receive the share of the amount of funds available for investment that would be expected according to traditional financial-market analysis.
(D) They are not granted governmental subsidies to assist in underwriting the cost of economic development
(E) They provide the same access to alternative sources of credit to finance businesses as do majority communities.

Explanation: This question asks you to use information provided in the passage in order to draw an inference about minority communities. Choice C is the best answer. According to the passage, traditional financial-market analysis assumes equal access to the market for all participants; according to the author, however, minority communities do not have equal access to the market. Thus it may be inferred that while traditional analysis assumes that all communities will receive their share of available funds, in reality those funds are disproportionately allocated to majority communities. Choices A and B are incorrect because the passage does not discuss either the origins of funds available for investment any tax penalties that may be incurred by certain investors. While this statement in D could be true, there is not enough information provided in the passage to support such an inference. Choice E is incorrect because the passage does not assert or suggest that equal access to any sources of credit is provided in minority communities.

11. According to the passage, a questionable assumption of the conventional theory about the operation of financial markets is that
(A) creditworthiness as determined by lenders is a factor determining market access
(B) market structure and market dynamics depend on income distribution
(C) a scarcity of alternative sources of funds would result from taking socioeconomic factors into consideration
(D) those who engage in financial-market transactions are perfectly well informed about the market
(E) inequalities in income distribution are increased by the functioning of the financial market

 

Explanation: This question asks you to identify a claim about conventional financial-market theory that is made explicitly in the passage. The best answer is choice D. The author points out his assumption within the context of criticizing the conventional theory about financial markets. Choice A is not correct because creditworthiness is mentioned in the first paragraph of the passage, but not in the context of assumptions made in conventional theory. Choices B and C can be eliminated: with regard to the consideration of income distribution, the passage states only that conventional analysis tends to pay little attention to the topic. Choice C is incorrect because the passage does not mention any assumption on the part of conventional theory with regard to the consequence of considering socioeconomic factors.

12. According to the passage, analysts have conventionally tended to view those who participate in financial market as
(A) judging investment preferences in terms of the good of society as a whole
(B) influencing the allocation of funds through prior ownership of certain kinds of assets
(C) varying in market power with respect to one another
(D) basing judgments about future events mainly on chance
(E) having equal opportunities to engage in transactions

Explanation: This question asks you to identify a claim made in the passage about the conventional viewpoint of financial market analysts. The best answer is E. The passage states that conventional financial analysis has assumed that all market participants have the same access to the market and the same opportunity to make transactions in the markets. Choice A is incorrect because the passage does not suggest that analysts have traditionally assumed any attention to societal good on the part of market participants. Choice B can be eliminated because the effect of prior allocation of funds is mentioned in the second paragraph (lines 8-14), prior to any discussion of traditional financial market analysis. Both C and D contradict a claim made in the passage about conventional financial market analysis. First, conventional analysis is said to assume that all participants have equal access, not varying market power. Second, conventional analysis is said to assume that market participants act with perfect foresight about capital-market behavior, not that they rely on chance.

(The following is based on material written in 1996.)
The Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer, signed in 1987 by more than 150 nations, has attained its short-term goals: it has decreased the rate of increase in amounts of most ozone-depleting chemicals reaching the atmosphere and has even reduced the atmospheric levels of some of them. The projection that the ozone layer will substantially recover from ozone depletion by 2050 is based on the assumption that the protocol’s regulations will be strictly followed. Yet there is considerable evidence of violations, particularly in the form of the release of ozone-depleting chlorofluorocarbons (CFC’s), which are commonly used in the refrigeration, heating, and air conditioning industries. These violation reflect industry attitudes; for example, in the United States, 48 percents of respondents in a recent survey of subscribers to Air Conditioning, Heating, and Refrigeration News, and industry trade journal, said that they did not believe that CFC’s damage the ozone layer. Moreover, some in the industry apparently do not want to pay for CFC substitutes, which can run five times the cost of CFC’s. Consequently, a black market in imported illicit CFC’s has grown. Estimates of the contraband CFC trade range from 10,000 to 22,000 tons a year, with most of the CFC’s originating in India and China, whose agreements under the Protocol still allow them to produce CFC’s. In fact, the United States Customs Service reports that CFC-12 is a contraband problem second only to illicit drugs.

13. According to the passage, which of the following best describes most ozone-depleting chemicals in 1996 as compared to those in 1987?
(A) The levels of such chemicals in the atmosphere had decreased.
(B) The number of such chemicals that reached the atmosphere had declined.
(C) The amounts of such chemicals released had increased but the amounts that reached the atmosphere had decreased.
(D) The rate of increase in amounts of such chemicals reaching the atmosphere had decreased.
(E) The rate at which such chemicals were being reduced in the atmosphere had slowed.

Explanation: This question asks you to identify a claim that is made in the passage about ozone-depleting chemicals. The best answer is D. The passage, written in 1996, states that the rate of increase in amounts of most ozone-depleting chemicals reaching the atmosphere had been reduced since 1987. Choice A can be eliminated because the passage states that the atmospheric levels of some ozone-depleting chemicals had been reduced, not that the levels of most had been reduced. Choice B is incorrect because the actual number of different chemicals reaching the atmosphere is not provided in the passage, nor is it claimed that the number had declined. Choice C is not correct because the passage does not claim that there was an increase in the amounts of ozone-depleting chemicals released between 1987 and 1996. Choice E is incorrect because there is no indication in the passage that the rate of reduction of atmospheric chemicals had slowed between 1987 and 1996.

14. The author of the passage compares the smuggling of CFC’s to the illicit drug trade most likely for which of the following reasons?
(A) To qualify a previous claim
(B) To emphasize the extent of a problem
(C) To provide an explanation for an earlier assertion
(D) To suggest that the illicit CFC trade, likely the illicit drug trade, will continue to increase
(E) To suggest that the consequences of a relatively little-knows problem are as serious as those of a well-known one

Explanation: This question asks you to identify the purpose of the author’s comparison of CFC smuggling and the illicit drug trade. The best answer is B. The author notes that the smuggling of CFC’s is, in the view of the United States Customs Service, a problem “second only" to the illicit drug trade. This provides a point of reference that emphasizes the extent of the CFC smuggling problem. Choice A is not correct To qualify a claim is to weaken or soften it. The author’s comparison of CFC smuggling to the illicit drug trade in fact underscores the previous claim, which ahs to do with the amount of contraband CFC’s traded each year on the black market. Choice C is not correct because the comparison of CFC smuggling to the illicit drug trade does not provide an explanation for an assertion made in the passage. Choices D and E are not correct because the comparison of CFC smuggling to the illicit drug trade illustrates the extent of the CFC smuggling problem, but does not suggest further similarities between the two phenomena, such as the likelihood of their increase. The author also does not express any opinion as to the relative seriousness of the two problems' consequence.

15. The passage suggests which of the following about the illicit trade in CFC’s?
(A) It would cease if manufacturers in India and China stopped producing CFC’s.
(B) Most people who participate in such trade do not believe that CFC’s deplete the ozone layer.
(C) It will probably surpass illicit drugs as the largest contraband problem faced by the United States Custom Services.
(D) It is fostered by people who do not want to pay the price of CFC substitutes.
(E) It has grown primarily because of the expansion of the refrigeration, heating, and air-conditioning industries in foreign countries.

Explanation: The question asks what the passage implies about the illicit trade in CFC’s. The best answer is D. The passage states that some industry members appear not to want to pay the price of CFC substitutes, and that consequently a black market in cheaper CFC’s has emerged. This implies that the black market is fostered at least in part by those industry members who are unwilling to pay the higher price of CFC substitutes. Choice A can be eliminated because the passage states only that most contraband CFC’s originate in India and China. This does not imply that the illicit trade in CFC’s could not continue without manufacturers in those countries. Choice B is not correct because the passage does not provide information about the beliefs of participants in the illicit CFC trade. Choice C is incorrect because the passage states only that the United States Customs Service considers the illicit CFC trade to be a problem second only to the illicit drug trade:; there is no suggestion in the passage that the illicit CFC trade is expected to develop into a larger problem than the illicit drug trade. Choice E is incorrect because the passage attributes the growth of the illicit trade in CFC’s to the high cost of CFC substitutes, not to an expansion of refrigeration, heating, and air-conditioning industries in foreign countries.

Analogy

16. ASSUAGE : SORROW ::
(A) retaliate : antipathy
(B) dampen : ardor
(C) entrust : reliability
(D) counsel : reluctance
(E) withhold : appreciation

Explanation: To “assuage" means to lessen the intensity of, or to relieve, something like pain or “sorrow"  A rationale for this analogy could be " to X means to lessen the intensity of a feeling such as Y"  To “dampen" can mean to diminish the intensity of a feeling such as “ardor"
Answer: B

17. DIE : SHAPING ::
(A) glue : attaching
(B) anchor : sailing
(C) drill : boring
(D) pedal : propelling
(E) ink : printing

Explanation: “Die" has several meanings, but its use with “shaping" suggests that here it should be taken to mean a tool used to form an object. This definition suggests that a rationale for this analogy could be " X is a tool used for Y, where Y is done to something else. " A “drill" is a tool used for “boring" making holes by piercing).
Answer: C

18. PERFUNCTORILY : INSPIRATION ::
(A) insolently : veneration
(B) ardently : passion
(C) phlegmatically : composure
(D) surreptitiously : obsession
(E) haltingly : reluctance

Explanation: Something done “perfunctorily" is done in a mechanical or superficial manner, without enthusiasm or “inspiration"  A rationale for this analogy could be “A person performing in a manner described as X is acting without feeling Y." a person who does something “insolently" arrogantly or insultingly) does not feel “veneration"  One who feels admiration or reverence does not behave arrogantly.
Answer: A

19. FAWN : IMPERIOUSNESS ::
(A) equivocate : directness
(B) elaborate : originality
(C) boggle : imagination
(D) manipulate : repression
(E) coddle : permissiveness

Explanation: To “fawn" means to court favor in a cringing or flattering manner. One who fawns is not characterized by “imperiousness" arrogance, or a commanding presence). A rationale for this analogy could be “to X is to show a lack of Y"  To “equivocate" means to lie or deceive, and shows a lack of “directness"
Answer: A

20. CLOT : DISSOLVED ::
(A) enthusiast : influenced
(B) carton : distorted
(C) crowd : dispersed
(D) chain : disengaged
(E) disciple : inspired

Explanation: A “clot" (a mass created when the components of something stick together) ceases to be a “clot" when it is “dissolved." A rationale for this analogy could be “an X ceases to be an X when it is Y (that, is, when it has undergone the particular process of being Y)." if a “crowd" is “dispersed,"  it is no longer a “crowd," but a number of separate individuals.
Answer: C

21. STUDY : LEARN ::
(A) pervade : encompass
(B) search : find
(C) gather : win
(D) agree : keep
(E) accumulate : raise

Explanation: People “study" in order to “learn"  Therefore, a rationale for this analogy could be “People X (study) in order to Y (learn)," or “one way to y (learn) is to X (study)."  People “search" in order to “find"  one way to “find" something is to “search for it"
Answer: B

22. APPLE : FRUIT ::
(A) egg : chicken
(B) rung : chair
(C) wool : fabric
(D) fuse : dynamite
(E) wick : candle

Explanation: An “apple" is a kind of “fruit"  A rationale for this analogy could be “X is a kind of Y"  “Wool" is the name of a kind of “fabric"
Answer: C

Antonym

23. BOISTEROUS:
A. grateful
B. angry
C. clever
D. frightened
E. quiet

Explanation: “Boisterous" means noisy and high spirited. It implies activity as well as noise. E is the correct answer. “Quiet" can imply low levels of both noise and activity. To be “grateful" means to appreciate something. Expressing appreciation is not necessarily associated with particular levels of noise or activity. One who is “angry" might be, but is not necessarily, quiet. To be “clever" means to be quick-witted or resourceful. It does not imply a level of activity or of feeling. A “frightened"  person might not behave boisterously, but there is not, by definition, a connection between the two.

24. JABBER:
A. tickle
B. argue
C. stroke
D. speak slowly
E. joke inaptly

Explanation: To “jabber" means to speak so rapidly as to be unintelligible. D is the correct answer. To “speak slowly" is the opposite of speaking rapidly. To “tickle" means to excite in a pleasant way. It is different from jabbering in that it involves touch rather than verbal communication, but tickling is not the opposite of jabbering. To ‘argue" means to dispute or to give reasons for something. It refers to the content rather than to the manner of speech and so cannot be the opposite of “jabber." To “stroke" means to rub gently. It is different from jabbering in that it involves touch rather than verbal communication, but stroking is not the opposite of jabbering. To “joke inaptly" means to make inappropriate jests. It does not refer to the speed or intelligibility of speech.

25. AMALGAMATE:
A. separate
B. fixate
C. terminate
D. calibrate
E. correlate

Explanation: To “amalgamate" means to mix together or unite. A is the correct answer. To “separate" means to disunite. To “fixate" means to gaze steadily at something. To “terminate"  means to put an end to or to come to an end. It does not necessarily imply dissolution. To “calibrate" means to adjust, as the markings on an instrument. To “correlate" means to show a relationship to something else.

26. ENDORSE:
A. provoke criticism
B. receive payment
C. submit unwillingly
D. oppose publicly
E. perform quickly

Explanation: One meaning of “endorse" is to approve of something. It implies attaching one’s name to an indication of approval, such as a statement. D is the correct answer. To “oppose publicly" is the opposite of lending one’s name in approval. To “provoke criticism" means to cause someone to criticize, rather than to express disapproval. “Endorse" can mean to sign, as one would sign a check, in order to “receive payment," but endorsement is a step in a process of receiving payment, and not its opposite. To “submit unwillingly" may or may not suggest disapproval. “Endorse" does not suggest coercion or the absence of coercion, so to “submit unwillingly" is too specific to be the opposite of the more general “endorse"  To “perform quickly" does not imply approval or disapproval.

27. GIST:
A. artificial manner
B. trivial point
C. informal procedure
D. eccentric method
E. singular event

Explanation: The “gist" (of an argument, for instance,) is the main, or most important, point. B is the correct answer. A “trivial point" is an unimportant one. An “artificial manner" is an affected or unnatural way of behaving, rather than a part of an argument or discussion. An “informal procedure" is a method of operation that is not rigidly specified. There is no reason to suppose that it is no reason to suppose that it is unrelated to the main point. An “eccentric method" is a way of operating that is peculiar to a person or group. There is no reason to suppose that it is unrelated to the main point. A “singular event" is an occurrence that is individual or unusual. There is no reason to suppose that it is unrelated to the main point.

28. ANARCHY:
A. courtesy
B. hope
C. order
D. neutrality
E. importance

Explanation: “Anarchy" means absence of order. C is the correct answer. “Order" is the opposite of a lack of order. A lack of “courtesy" might well accompany a state of “anarchy," but this lack is not implied in the definition of “anarchy." “Hope" is an emotion, and not a state. It may or may not accompany “anarchy,"  but it is not the opposite of “anarchy"  “Neutrality," like “anarchy," can be a political state, but it does not necessarily imply orderliness. “Importance" is a quality that does not directly or necessarily have to do with order or the lack of it.

29. BREACH:
A. garner
B. solder
C. keep silent
D. move forward
E. give approval

Explanation: To “breach" means to break or to break into something. You can tell from the answer choices that “breach" is used as a verb, not as a noun. B is the correct answer. To “solder" is to unite parts or to mend a break. To “garner" is to gather. To “keep silent" is to refrain from speaking or making noise. To “move forward" is to go ahead or to make progress. To “give approval" is to express a favorable opinion.

30. EXTANT:
A. extensive
B. extraneous
C. extricable
D. extinct
E. extra

Explanation: “Extant" means still existing. It may refer to living things, or to documents or other inanimate objects. D is the correct answer. “Extinct" means, in the case of an animal or kind of animal, no longer existing or living. To be “extensive"  means to cover a large area. Something that is “extensive" must still exist. “Extraneous" means inessential, but it does not imply nonexistence. Something “extricable" can be removed or disentangled. Such a thing is not nonexistent. “Extra" means additional. It may imply unimportance, but it does not imply nonexistence.