(Paper) CMAT Question Paper "Analytical & Logical Reasoning"

(Paper) CMAT Question Paper "Analytical & Logical Reasoning"

:: Analytical Reasoning ::

This course provides extensive practice in test-taking strategies and verbal skills with individual feedback to raise your score on the General Management Admissions Test.

The focus of the course is on the Analytical Reasoning section, but it also deals with the Logical Reasoning Section to the extent that understanding and responding to those questions depends on language skills

Question 1-3

Three men (Tom, Peter and Jack) and three women (Eliza, Anne and Karen) are spending a few months at a hillside. They are to stay in a row of nine cottages, each one living in his or her own cottage. There are no others staying in the same row of houses.

1. Anne, Tom and Jack do not want to stay in any cottage, which is at the end of the row.
2. Eliza and Anne are unwilling to stay besides any occupied cottage..
3. Karen is next to Peter and Jack.
4. Between Anne and Jack's cottage there is just one vacant house.
5. None of the girls occupy adjacent cottages.
6. The house occupied by Tom is next to an end cottage.

1. Which of the above statements can be said to have been derived from two other statements ?

(a) Statement 1
(b) Statement 2
(c) Statement 3
(d) Statement 5
(e) Statement 6
Ans : (d) 2.

2. How many of them occupy cottages next to a vacant cottage ?

(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
(e) 6
Ans : (c)

3. Which among these statement(s) are true ?

I. Anne is between Eliza and Jack.
II. At the most four persons can have occupied cottages on either side of them. .
III. Tom stays besides Peter

(a) I only
(b) II only
(c) I and III only
(d) II and III only
(e) I, II and III
Ans : (c) Questions 4 - 7

An employee has been assigned the task of allotting offices to six of the staff members. The offices are numbered 1 - 6. The offices are arranged in a row and they are separated from each other by six foot high dividers. Hence voices, sounds and cigarette smoke flow easily from one office to another.

Miss Robert's needs to use the telephone quite often throughout the day. Mr. Mike and Mr.  Brown need adjacent offices as they need to consult each other often while working. Miss. Hardy, is a senior employee and has to be allotted the office number 5, having the biggest window. .

Mr. Donald requires silence in the offices next to his. Mr. Tim, Mr. Mike and Mr. Donald are all smokers. Miss Hardy finds tobacco smoke allergic and consecutively the offices next to hers to be occupied by non-smokers.

Unless specifically stated all the employees maintain an atmosphere of silence during office hours.

4. The ideal candidate to occupy the office furthest from Mr. Brown would be

(a) Miss Hardy
(b) Mr. Mike
(c) Mr. Tim
(d) Mr. Donald
(e) Mr. Robert
Ans : (d)

5. The three employees who are smokers should be seated in the offices.

(a) 1, 2 and 4
(b) 2, 3 and 6
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
(e) 1, 2 and 6
Ans : (d)

Questions 6 - 7 refers to the following table :

PERCENT CHANGE IN DOLLAR AMOUNT OF SALES IN CERTAIN RETAIL STORES FROM 1977 TO 1979 Percent change

6. In 1979, for which of the stores was the dollar amount of sales greater than that of any of the others shown?

(a) P
(b) Q
(c) R
(d) S
(e) It cannot be determined from the information given.
Ans : (e)

7. In store T, the dollar amount of sales for 1978 was approximately what percent of the dollar amount of sales for 1979?

(a) 86%
(b) 92%
(c) 109%
(d) 117%
(e) 122%
Ans : (c)

Questions 8 - 9 refers to the following Figure:

8. Of every dollar received by the federal government, how much (in cents) is from coporate sources?

(a) 32
(b) 70
(c) 30
(d) 35
(e) 29
Ans : (a)

9. what percentage of the federal revenue is derived from borrowings?

(a) 0.2%
(b) 0.02%
(c) 2.7%
(d) 1.2%
(e) 2.5%
Ans : (c)

Questions 10 - 11 refers to the following table:

DIRECTIONS: The following question are based on the bellow table, which shows per capita Mean Expenditure, Per capita Food expenditure, Number of Households and Per capita cereal consumption, in both quantity and value, for different expenditure classes of rural India . The sampled 41597 households are divided into 12 expenditure classes, starting from less than Rs.65 per month per capita and ending at more than Rs.385 per capita per month.

 

10. According to the results of this sample survey , what is the proportion of total expenditure on food to total expenditure for all the sampled households taken together?

(a) 58%
(b) 36.7%
(c) 63.3%
(d) 71%
(e) Cannot be determined
Ans : (c)

11. What is the difference, approximately, between the gross expenditure of the sampled households in the Rs.95-110 expenditure class and in the Rs.180-215 expenditure class?

(a) 372000
(b) 448000
(c) 496000
(d) 93.8
(e) 52.3
Ans : (a)

Questions 12 - 13 refers to the following Graph:

GRAPH SHOWS EXPENDITURE ON ARMS BY DIFFERENT COUNTRIES (VALUE IN DOLLARS '000 MILLIONS)

12. The amount spent by country C in 1983 is what percentage more than the amount spent by Countries A and B together in 1977? (Find approximately)